1 February 2023

Verslag

 

verslag Wisselbeker door Kastaar

Ingelmunster 6-10-2011

Afwisseling en prachtige natuur bij Brigandtrotters Ingelmunster.

Het was geduldig zoeken voor een parkeerplaats te vinden in het nochtans grote aanbod op en rond het gemeentelijk sportstadion van Ingelmunster. En bij het betreden van de zeer ruime inschrijfzaal een massa wandelaars, wauw de sfeer van de grote dagen zat er meteen in. Het zal dan ook niemand verwonderen dat bij afsluiten van de inschrijvingen dat er een dikke 2000 wandelaars de revue gepasseerd waren, dag moeder. Het is een grauwe Novembermorgen, een strak windje en 12° op de thermometer als wij kiezen voor het 12 km parkoers, en het zal de ganse dag niet regenen.

Via een prachtige lindendreef in volle herfst symfonie verlaten wij het sportstadion, wij krijgen heel wat smalle straatjes, vinden er een oud Canadees militair voertuig, en een fraai versierd huisje machtig mooi. In die straatjes springt er heel duidelijk het zeer smalle St. Amandstraatje uit. Een ander lieflijk dolomietpaadje wat kronkelend en langs beide kanten afgezoomd met een dikke groene zone brengt ons voor het Maria Rust en verzorgingstehuis. Langs de gebouwen heen genieten wij van een rustig park en boven één van de vijvers cirkelt een groep meeuwen, en op de andere vijver voeren wat eenden hun gebruikelijke conversatie. Eens aan het einde worden wij rechts afgeleid in een prachtige kaarsrechte dreef, en het redelijk strakke briesje laat de vallende bladeren wat rappen naar beneden dwarrelen, om op de grond een kleurrijk tapijt te verwezenlijken, wij mogen wel stellen dat het ganse gebeuren een heerlijk spektakel bied. Voor de aanduiding Emelgem worden wij de Gistelstraat ingestuurd om te genieten van een verzorgde’ wijk. In trefpunt St. Pieter benutten wij dan onze eerste rustpost.

Even later zijn wij terug de weg op, een stukje landschap of wat huizen, maar in één bepaald huis zal het niet lukken om een praatje te slaan, want boven de deur staat nooit thuis, maar ja wij waren wel gekomen om te wandelen, en niet in de mensen hun huizen binnen te zitten.

Na de agglomeratie Emelgem te hebben verlaten stappen wij de Haaipanderstraat op. Hier kompen wij in een open landschap terecht. Dat wij een heel stuk in de Herfst gevorderd zijn kunnen wij vaststellen aan de lege velden. Enkel wat witloof, en knolselder vinden wij er terug, zelfs enkele velden zijn reeds klaargelegd voor de winter. Maar het landschap word ook opgevuld met talrijke grote serres, die wel tijdens de verschillende jaargetijden voor heerlijke groenten zorgen. Aan een bepaald bedrijf ligt zelfs een enorm groot vat, maar ongelukkig genoeg was het geen vat gevuld met Brigand, en moest er een kraantje aangeweest zijn waren wij wel bereid geweest om onze mening te geven over de kwaliteit van het heerlijke gerstenat, maar geen paniek aan het einde van de wandeling hadden wij daar ruim de gelegenheid toe.

Nu wij zetten onze wandeling verder en mogen het merelbos in, een prachtig stukje natuur. Het merelbos door de stad Izegem in 1992-1993 aangeplant. Daarna overgedragen aan de afdeling Bos en Groen van de Vlaamse gemeenschap. Het is een 5ha23are rustige wandelplaats aan de rand van een woonkern, en het provinciaal bezigheidscentrum ‘tVenster, en verder is het een waardevol biotoop voor vogels en planten.

Het is er hemels wandelen in dat rustige natuurgebied, en vooral ook in deze periode van het jaar. In de stilte en de rust van het bos, enkel onderbroken door het ritselen van de bladeren onder onze voeten van de gevallen bladeren over dit unieke bladerentapijt, en boven alles die heerlijke herfstgeur, machtig genietbaar in een heerlijke omgeving, en zo bereiken wij even later terug centrum St. Pieter voor een tweede rustpost.

Voor het laatste gedeelte van ongeveer een 3 tal km komen wij afwisselend in het landschap en tussen wat huizen, komen ook nog langs enkele dierenparkjes. Hier begint de wind wat harder aan te trekken, tegen een vlaag dachten wij, maar gelukkig het regent niet, en naderen wij het einde van een afwisselende en natuurvolle wandeldag die ons kon boeien.

Parkoermeester van harte proficiat en van harte dank voor je inzet het was een heerlijke wandeldag. Verder willen wij in dezelfde hulde de organisatie betrekken die een verzorgd evenement verwezenlijkte. Maar wij mogen zeker ook niet het dienstpersoneel niet vergeten die ondanks de grote werkdruk toch de glimlach er in hield, daarvoor alle respect en bewondering.

Gasten jullie waren echt een gastvrije club waar wij graag nog zullen terugkeren. Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid

Kastaar