25 January 2021

Verslag

 

wisselbeker 2011

Bijna 3000 wandelaars verkennen Ingelmunsterse Mandelvallei
Geschreven door Kastaar   
zondag 6 november 2011

Het was geduldig zoeken naar een parkeerplaats zondag ll.  in de Ingelmunsterse brigandgemeente. Geen wonder , de sympathieke Brigandtrotters hielden immers vanuit het gemeentelijke sportstadion haar jaarlijkse wisselbekertocht.  Een kleurrijke herfsttocht in de prachtige Mandelvallei die vandaag gekleurd zou worden met een kleine 3000 gretige wandelaars.

 

Nochtans kondigt zich een sombere grauwe novemberdag aan, als we via een prachtige lindedreef in volle herfstsymfonie het sportstadion verlaten.  Smalle steegjes loodsen ons langsheen de behuizing , waarbij een oud Canadees militair voertuig ons laat herinneren aan de bevrijding der eerste oorlog.  Het innige smalle St-Amandsstraatje springt er zo uit , waarna een lieflijk dolomietpad de bovenhand neemt ter hoogte van het Maria rust- en verzorgingstehuis afgezoomd langs beide kanten met een dikke groene zone.  Langs de gebouwen door genieten we volop van de groenzone en het aanpalend park. Boven één van de sierlijke vijvers cirkelt een groep schreeuwende meeuwen op zoek naar iets lekkers.
 
  

Hierna worden we afgeleid naar de kaarsrechte Kasteeldreef kleurig ingebed in een herfstelijk tapijt. Een redelijk strakke bries laat de bladeren alleen maar wat vlugger naar beneden dwarrelen , wanneer het de richting uitgaat van Emelgem en we de Gistelstraat worden opgestuurd om te genieten van een verzorgde woonwijk.  Wat verder in Trefpunt St-Pieter benutten we onze eerste rust.  Hierna volgt een stukje landschap wat huizen op.  Boven één der deurdrempels ontwaren we een bordje ‘ nooit thuis ‘ … moeilijk dus om een praatje te slaan met deze mensen …  Maar hier zijn we niet voor gekomen , wel om te wandelen.
 
  

En zo stappen we de Haaipaanderstraat op , met een vrij open landschap.  De herfst maakt stilaan plaats voor de winter , menig veld en kouter staat er wezenloos bij.  Enkel wat knolselder en winterprei kleuren het landschap.  Daarnaast ook een opmerkelijk aantal grote serres, die dan wel tijdens de verschillende jaargetijden voor overheerlijke groenten gaan zorgen.  Aan een tuinbouwbedrijf ligt zelfs een enorm groot vat , jammer genoeg niet gevuld met Brigandbier. Moest er een kraantje aan het vat geweest zijn, waren we wel bereid geweest om de kwaliteit van het heerlijk plaatselijk gerstenat te proeven.  
 
  

Enfin we zetten onze wandeling verder regelrecht het Merelbos in. Een prachtig stukje natuur dat door de stad Izegem in 1992-1993 werd aangeplant. Inmiddels is het domein in handen van Bos en Groen van de Vlaamse Gemeenschap. Een waardevol biotoop en vooral heerlijk wandelplekje aan de rand van de Izegemse woonkern, met het provinciaal bezigheidscentrum ’t Venster. Het is er niet alleen hemels wandelen in deze periode van het jaar. In de stilte en de rust van het bos, enkel onderbroken door het ritselen van de bladeren onder onze voeten nemen we die heerlijke herfstgeur volledig tot ons.  En zo bereiken wij even later andermaal centrum St. Pieter voor een tweede rustpost.
 
  

Er rest ons nog een drietal kilometer, afwisselend in het Mandellandschap en tussen wat behuizing.  Voor ons en achter ons een lang wandellint en donderse hemel.  Gelukkig blijft het droog wanneer we na een afwisselende en natuurvolle wandeldag terug het Ingelmunsterse sportstadion bereiken.  De sporthal barst uit haar voegen ,  ja wandelend West-Vlaanderen en talrijke bevriende wandelclubs hadden duidelijk hun wandelzonen en –dochters uitgestuurd naar de Brigandgemeente.
 
Geniet mee van enkele sfeerbeelden :