25 January 2021

Verslag

 

Verslag Gavertocht 2011

12de Gavertocht door het uniek natuurdomein
Geschreven door Georges Ditillieu   
zondag 10 juli 2011

Een heerlijk zomerzonnetje wist ons zondagmorgen aardig te verrassen toen wij Harelbeke binnenreden, op zoek naar het Sint-Amandscollege waar de Brigandtrotters uit Ingelmunster een onderkomen gevonden hadden voor de organisatie van de 12de Gavertocht. Wandelaars zijn in Harelbeke aan het juiste adres, men kan er genieten van het centrum en de geschiedenis of voor wie het wenst, wandelen door het vele groen van de nabijgelegen Gavers, in Harelbeke vind je ze allebei.

     
Voor het wandelen in het groen, daarvoor waren wij gekomen en daar hadden de Brigandtrotters alle begrip voor en stuurden ze alle afstanden richting de groene long van Zuidwest-Vlaanderen “ De Gavers “ met zijn 179 ha het grootste groendomein in de omgeving van Kortrijk. Vrijwel onmiddellijk na het verlaten van de startzaal mochten we kennis maken met een klein stukje groenpark, een klein wandelpadje loodste ons door het prille ochtendgroen, een voorbode van wat ons iets verder te wachten stond want nu werden we het Provinciedomein “ De Gavers” ingestuurd.
 
  

De eerste prachtige wandeldreven en wandelpadjes werden op ons afgevuurd, midden een oase van rust waar de stilte alleen verbroken werd door het gezang van de vogels. De wandelpaden in het groen kregen af en toe een attractief tintje mee met een afwisseling van enkele kleine klimmetjes. De Gavers is een natuurgebied, ontstaan door grondafgraving in het voordien vochtige weidegebied, de grond werd gebruikt voor de aanleg van de nabijgelegen autosnelweg E 17. Tegenwoordig bestaat de Gavers uit een grote waterplas met daaromheen bossen, wandel en fietspaden en een Bloso Sportcentrum. Het westelijke deel is een permanent vogelreservaat, kortom hier hoort alles thuis om een wandelhart warm te maken. Dit prachtig natuurgebied zou verder als een rode draad door de voettochten lopen. Na heel wat geen en weer gestuurd te worden langs de aarden padjes kreeg men een prachtig overzicht over het meer, alles was er nog stil maar op deze plas kan het op heerlijke dagen aardig druk zijn, zeilbootjes, windsurfen en zonnebaders kunnen hier eveneens hun hartje ophalen. Net achter Taverne “ De Gavermolen “ kreeg men een pracht zicht op de “ Koutermolen “ , een beschermde houten staakmolen als monument beschermd sinds 1944. Na deze eerste kennismaken keerden we de natuur de rug toe om enige tijd de ietwat drukke Stasegemse Steenweg te volgen  om eventjes kennis te maken met het dorpje gelegen net buiten het stadscentrum van Harelbeke , van elkaar gescheiden door  het natuurgebied De Gavers en het nijverheidsgebied. Verassend werden er ons nog enkele kleine doorsteekpadjes onder de voeten geschoven afgeboord met hoge sierhagen, alles opgevolgd door een tegelpad omheen de voetbalvelden en zo op weg naar de rustpost in de basisschool.
 
  

Tot op heden konden wij terugblikken op een sprankelende natuurtocht, maar de parcoursmeester had nog veel meer in petto en stuurde ons door een prachtig dorpsparkje opgevolgd met een passage door enkele achtertuintjes. Mooie met groen afgezette tegelpaden verbonden de lanen van de Tarwewijk met elkaar met als uitloper het Veldrijk die ons terug aan de rand bracht van het provinciedomein waar het een tijdje vertoeven was tussen het groen en de spoorwegbedding . Een mooie wandeldreef, afgezet met hoge lindebomen, slingerend tussen de Meersen, bezorgde ons heerlijke aanzichten en stuurde ons opnieuw richting het natuurgebied De Gavers , wat kan er fijner zijn dan genieten van een heerlijke wandeling door het prille groen , fris ruikend in de ochtendzon . Enkele zichten op het meer, smalle wandelpadjes en de prachtige fauna en flora droegen zorg voor heerlijke wandelmomenten . Enkele nieuw aangelegde wandelpaden in een nog te beplanten domein zetten ons terug af in het centrum van Harelbeke waar een zicht op een prachtig bloemenveld bijbleef tot aan de laatste rustpost in een wijkschool.
 
  

Na een welgekomen verfrissing begonnen we aan de terugweg, meestal langs slingerende tegelpaden en rustige lanen opgevolgd door een klein wandelpad tussen de maïsvelden en je mag het tweemaal raden, jawel terug op weg naar een laatste stukje natuur van de Gavers waar een hindernisparcours uitliep op de grote parking aan het einde van deze uitzonderlijke mooie natuurwandeling.

Aardig druk was het in de startzaal, waar we na het vinden van een plekje onze smaakpupillen streelden met een verfrissende streekbier en een goed belegd broodje, jawel de Brigandtrotters hadden opnieuw alles uitstekend verzorgd tot in de kleinste puntjes toe. Menige wandelaars waren het met ons eens, dit was werkelijk een pracht organisatie, met dank aan het bestuur, de parcoursbouwers en vooral de talrijke medewerkers die in hun groen witte outfit klaar stonden om alle wandelaars op hun wenken te bedienen. Bedankt en tot de volgende keer.
 
Geniet mee van enkele sfeerbeelden :