25 January 2021

Verslag

 

verslag Gavertocht 2011 door Kastaar

 

Harelbeke 10-07-2011

Rustige en o zo mooie natuurwandeling rond Harelbeke.

Het is zwaar bewolkt, om en bij de 15° als wij van start gaan voor de 12de Gavertocht bij W.S.V. Brigandtrotters Ingelmunster.Het zou een heerlijke en natuurlijke zwerftocht worden door het hinterland, met smalle rustige en zeer genietbare kerkpaadjes, en anders gezegd ook een echte gezondheidswandeling wegens het vele aangeboden frisse zomergroen, wij gaan deze maal kiezen voor het 14 km parkoers.

Wij stappen meteen het college uit en worden al een kerkpaadje opgestuurd in een prachtig groenkader. Tussen de hazelnoot struiken komen wij op een pleintje terecht, en zo zijn wij naar het domein De Gavers toe. Wij krijgen meteen een zicht op de vijver, en hier hebben de visjes veel gedronken want het waterpeil staat laag, komen langs de zeilclub en de gaverput voorbij, en op de pic-nic tafel vinden wij een degelijke uitleg van de mogelijkheden op het domein. Het gaverdomein beslaat een oppervlakte van 170 ha en strekt zich uit over het grondgebied Harelbeke en Deerlijk. De 62ha grote vijver is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de snelweg A17. In 1974 kocht de provincie W.-Vlaanderen het aan, en bouwde het uit tot een volwaardig recreatiedomein, en rond de vijver werden heel veel nieuwe bomen geplant.

Wij stappen het domein in, met zijn rustige wandelpaden, zijn heerlijke natuur, het is een echt paradijselijk gevoel. Na het uitkomen van het bos enkele rustige straten en verzorgde wijken stappen wij richting Stacegem centrum. Wij hadden reeds een paar heerlijke kerkpaden gehad maar even voor het centrum krijgen wij er nog zo eentje. Na het paadje en de wijk de klokkeput komen wij langs de voetbalterreinen van O.G. Stacegem , en in de plaatselijke basisschool benutten wij onze eerste rustpost.

Na een stukje door het dorp te hebben gewandeld terug een kerkpaadje op afgezoomd met hoge ranke populieren. Eventjes de spoorweg over en wij staan pal voor de gavermolen. Wij stappen niet het domein in, maar een stukje langs de spoorweg en de rand van de gravers. Even later wisselen wij de spoorweg voor de meerstraat en zijn terug richting bos maar eerst nog wat verder een brede lus maken om het domein terug binnen te stappen. Het is om en bij 11uur en de zon komt er heel eventjes door, als wij een rondje rond de gaverput maken. Maar het duurt niet lang voor wij terug genieten van dat heerlijk paradijselijk gevoel, en wij begeleid worden van het gezang van onze gevederde vrienden. Eens het bos uit het centrum Harelbeke toe, en in basisschool de vleugel zijn wij aan een 2de rustpost toe.

Met nog 2,9 km voor de boeg zijn wij het laatste deel van onze wandeling aangevat. Het wordt een stukje bewoonde wereld en op 2km van de aankomst bedreigt de weermaker ons met enkele regendruppels. Het is niet erg want de weg wordt er zelfs niet helemaal nat van. Voor een laatste maal nog een groene dreef van het domein in, maken nog eens een lus rond het Forrestier stadion en zo bereiken wij het eindpunt van deze zeer bekoorlijke en afwisselende natuurwandeling te bereiken.

Aan de parkoermeester van harte dank en van harte gefeliciteerd voor de inzet. Een zelfde eerbetoon aan de organisatoren voor hun zeer verzorgde organisatie. En vooral ook aan alle medewerkers hetzelfde eerbetoon voor hun gastvrije en vriendelijke bediening.

Gasten het was een echte wandelhoogdag, hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.

 

 

 

                                                                                         Kastaar