25 January 2021

Verslag

 

Verslag Dreventocht 2011

Met Brigandtrotters zwervend doorheen het landelijke Oostrozebeke
Geschreven door Frans d'Haeyere
zaterdag 23 april 2011

De Brigandtrotters hadden een mooie locatie uitgekozen voor hun Dreventocht: het parochiaal centrum, gelegen in het centrum vlakbij een ruime parking goed voor zo’n 300 wagens. Het was al behoorlijk druk voor een zaterdagwandeling toen ik de zaal binnenkwam. Sommigen hadden hun tocht er al opzitten, ik moest er nog aan beginnen. Het was al behoorlijk warm, mijn keuze voor de 21 km was niet zo’n goede keuze wegens te drukkend, onderweg zou ik 3 km inkorten. De wandelaars waren er dan ook luchtig op gekleed, ik dus ook, maar het zou toch behoorlijk zweten worden op een echt zomerse dag in april op paaszaterdag.

DSC_0002%20_small%20 DSC_0007%20_small%20

Oostrozebeke wordt doorgaans als de Mandelgemeente beschouwd omdat deze rivier als een slagader door het landschap stroomt. Het is een typische gemeente uit onze zandleemstreek, 1662 hectaren groot en met een inwonersaantal dat per 1 januari 2011 gestegen is tot 7615. Oostrozebeke is doorheen de eeuwen een landbouwgemeente geweest. De laatste eeuwen was vooral de vlasnijverheid belangrijk. Halverwege de vorige eeuw nam de vlasteelt sterk af. Via reconversie werd de gemeente een economisch knooppunt met de vervaardiging van spaanderplaten, samen met de gemeente Wielsbeke.

DSC_0014%20_small%20 DSC_0026%20_small%20

De moderne tijden deden het uitzicht van het oude Rozebeke teniet. De oude Sint-Amanduskerk in het centrum werd in 1935 in de as gelegd en vervangen door het huidige neogotische gebouw (1936). In 1942 kreeg ook het gehucht de Ginste het statuut van onafhankelijke parochie (Sint-Jozef); het godsgebouw kwam er in 1965-’66. De dorpskom onderging een metamorfose, nieuwe gebouwen deden herbergen, winkels en oude huizen verdwijnen. Er kwamen gemeenschapsdiensten, een nieuw gemeenteplein en gloednieuwe wegen. De kern van Oostrozebeke neemt een groot stuk van het grondgebied in, en spreidt zich ver uit. Eventjes buiten de dorpskom viel daar niet veel meer van te merken, ik kwam in de gezonde boerenlucht terecht. De weiden stonden in bloei, het malse gras kreeg druk bezoek van geiten, schapen, koeien en paarden. Veel tijd om op te kijken hadden ze niet, ze waren lustig aan het grazen. Na een 7 km was de controle op een goed gekozen plaats: 't Vissershoveke op de Ginste. Het is een gezellige taverne met zonneterras in een rustige, groene omgeving aan een visvijver. Aan streekbieren geen gebrek, de specialiteit sangria heb ik maar overgeslagen. Uitbaatster Betsy heette de wandelaars op de twee grootste afstanden van harte welkom.

DSC_0030%20_small%20 DSC_0031%20_small%20

De Ginste is een gehucht van de West-Vlaamse gemeente Oostrozebeke. De Ginste ligt eventjes ten noorden van Oostrozebeke, dicht bij de grens met Dentergem en Meulebeke. Het kent een eigen dorpsschool en kerk: de Sint-Jozefkerk. De Ginste is vooral bekend vanwege de Ginstegrot, een Mariagrot die naast de kerk gevestigd is. Vandaar ging het richting Meulebeke, meer bepaald naar het gehucht de Paanders. Meulebeke behoort tot de kleine landbouwgemeenten in het zuidoosten van West-Vlaanderen. Het grondgebied van Meulebeke beslaat een oppervlakte van 2934 ha . Meulebeke is geen fusiegemeente en bestaat – naast de kern van Meulebeke zelf – uit de gehuchten De Paanders, Marialoop en ‘t Veld. Marialoop, De Paanders en ’t Veld fungeren als afzonderlijke parochies. Elk beschikken ze over de basisvoorzieningen (bakker, eigen kerk, kerkhof, kleuter- en lagere school).

DSC_0032%20_small%20 DSC_0009%20_small%20

Visueel komt de open ruimte in Meulebeke voor als een vlak tot licht golvend landschap bestaande uit akkers en weilanden, waar agrarisch grondgebruik de hoofdfunctie vormt. Ik kwam dan ook mooie boerderijen voorbij in een zeer rustige en landelijke streek. Na 6 km werd de Vrije Basisschool op de Paanders bereikt. Het was de hoogste tijd om de dorst te laven. Het was hier dat ik besliste de laatste 6 km niet meer vol te maken, maar te kiezen voor de 2e doortocht van de 14 km, dus bleven er nog ca. 3,5 km te gaan. De Paanders is een kerkdorp ten zuidoosten van de gemeente Meulebeke. De Paanders heeft een eigen kerk toegewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria en school. Alle dorpswinkels bevinden zich in de Paandersstraat. Het klooster dat bewoond werd door de Zusters van het Geloof uit Tielt maakt sedert 2005 deel uit van de school. Het Paanderspad met start aan de kerk is een 7 km bewegwijzerd wandelpad. De wandeling geeft zicht op unieke vergezichten over de Mandelvallei en de Vlaamse Ardennen. Een stuk van dit mooie pad was in de wandeling verwerkt. De parochiekerk werd gebouwd in 1947 door E.H. Goethals, pas in 1956 werd De Paanders een zelfstandige parochie met eigen pastoor.

DSC_0011%20_small%20 DSC_0033%20_small%20

Onder een schroeiende zon zette ik mijn weg verder. Via rustige wegen kwam ik al gauw het drukkere centrum van Oostrozebeke binnen. Via de grote parking werd het eindpunt gehaald. De meesten waren al huiswaarts, dat was te merken aan de lege plaatsen op de parking maar de zaal was toch nog behoorlijk gevuld. Een pluim voor de parcoursmeester die erin geslaagd is om de mooiste kant te tonen van de gemeenten Oostrozebeke en Meulebeke doorheen rustige landschappen weg van de industrie.

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :