25 January 2021

Verslag

 

2872 stappers kleurden jubileumtocht van de Brigandtrotters

Geschreven door Georges Ditillieu   
zondag 7 november 2010

 Toen ik zondagmorgen Oostrozebeke binnenreed was het zoeken naar een parkeerplaats , het was duidelijk dat hier een massa wandelaars zouden aanwezig zijn ter gelegenheid van de 20ste Brigandtrotterstocht.  Een jubileum uitgave van wandelvereniging de  Brigandtrotters uit Ingelmunster die vandaag borg zouden staan voor een wisselbekertocht gekruid met verschillende voettochten tussen 6 en 35 km, die meestal een verloop zouden kennen langs landelijke wegen , hier en daar opgevolgd door natuurwegels en privé doorsteken in de kleurrijke Mandelvallei . Kortom het zou een echte feestdag worden bij de groene wandelbrigade van de Brigandtrotters.

001 003 

Onder het motto “ wij gaan ervoor” trok ik mij op gang vanonder de Sint Amands kerktoren aan de rand van de gemeentelijke sportvelden en zo meteen op weg naar een rustige asfaltweg om het landelijke binnen te duiken. Na een poosje stuurde men ons een kleine veldwegel op, drassig , maar een prachtig natuurpad die slingerend een weg baande tussen prei- en spruitkoolvelden langs het Paanderpad en het Lakenpad. Wat later bereikten we de Paanderwijk waar er een eerste maal kon gerust worden in de parochiezaal.

004 010

Na een korte verpozing stuurde de parcoursmeester ons verder langs het smalle Paanderpad kronkelend tussen de weilanden waar het genieten was van het stralende herfstzonnetje . Uitlopend op het Hulsteveldpad volgden wij nu rustige autoluwe wegen. Het was genieten van zichten in het agrarisch landschap omgeven door de vele grote landbouwbedrijven aan de randen van enkele kleine gehuchtjes. Intussen bevonden wij ons op grondgebied Meulebeke en trokken we verder door naar het gehucht Marialoop, een afzonderlijke parochie met een eigen kerk en school waar in de refter opnieuw kon gerust worden. Opmerkelijk was dat hier amper een handvol stappers aanwezig waren wat beoogt dat de korte afstanden opnieuw de meest bewandelde parcours zouden worden vandaag.

011 013

Goed, eventjes op adem gekomen en de dorst gelest begonnen we aan het volgende hoofdstuk. Het zou opnieuw landelijk worden langs de Steenovenstraat waar een onverhard wandelpad zijn opwachting maakte. Meteen daarop stapte men door naar de Ketelberg, een heuvel die men zo over is maar van waar men uitzonderlijke mooie vergezichten te zien kreeg over de omgeving van Tielt en omstreken reikend tot zelfs aan de molen op de Poelberg. Een kleine weg tussen de overvolle beekjes bracht ons aan de forellenvijvers van ’t Vissershoveke, waar de hengelaars druk in de weer waren om hun buit aan de haak te slaan. Wij echter stapten er stilletjes  tussendoor, een vorm van beleefdheid en deze mensen niet te storen in hun hobby . Op onze verdere weg kregen we nog een mooi uitzicht op de “Heirentmolen“ , gebouwd op het hoogste punt van Marialoop , 34 meter boven de zeespiegel , de molen is gebouwd op een torenkot. Genietend van deze mooie zichten liepen  we uiteindelijk uit op het gehucht “ De Ginste” maar men een aanblik kreeg op de prachtige “Ginstegrot “ , een Mariagrot gebouwd in 1920 als dankbetuiging omdat de gemeente gespraad bleef tijdens de oorlog. De grot is 20 op 20 meter groot en gebouwd met puin die door de boeren opgehaald werden op het front van Zonnebeke . Hier vind nog jaarlijks een bedevaart plaats op de eerste zondag van Mei . Ook hier kon men gaan rusten in de parochiezaal .

023 024

Daaropvolgend  maakten we kennis met het dorpje “ De Ginste”, een gehucht van Oostrozebeke gelegen dicht bij de grens van Dentergem en Meulebeke. Kleine mooie dorpswegeltjes tussen de dichte behuizing en struikgewas lieten ons genieten van het dorpsleven om achteraf verder te flirten tussen Meulebeke en Oostrozebeke met af en toe een doorsteek door privé eigendommen van landbouwbedrijven. Het Paanderspad bracht ons verder door de Mandelmeersen om naar het einde toe nog eventjes te genieten van de groene omgeving tussen de sportvelden om zo het einde te bereiken van deze aangename herfstwandeling.

033 036

Het was duidelijk dat het feest was bij de Brigandtrotters , die met heel wat attributen zoals balpen, klever en drankje de deelnemers bedankten voor hun komst, ook de jaarlijkse spaarkaart kon ingeruild worden voor een geschenk, het was echt een dag waarop de groentjes in de wolken leefden . Ook wij hebben genoten van deze landelijke wandeling die op tijd en stond voor afwisseling zorgde . Het was in ieder geval een aangename jubileumtocht een feestgebeuren om niet al te vlug te vergeten en waarvoor wij de inrichters uitbundig bedanken.

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :